AGLAONEMA

Uz dobru njegu stvaraju 5 do 6 listova godišnje. Visine su do 25cm. Cvjetajuća je vrsta, ali se cvjetovi maltene i ne vide. Stvara tamno crvene bobice. Vijek trajanja je dve do tri godine. Podnosi priličnu količinu direktnog sunčevog svjetla. Otporna na niske temperature. Ljeti se zalijeva dva puta nedeljno, a zimi najviše 1 nedeljno. Presađivanje se vrši u proljeće.

ANTURIJUM

Visina varira, zavisno od vrste i ide od 20 do 70cm. Biljka može cvjetati cijele godine. U povoljnim uslovima, životni vijek mu je neograničen. Ne podnosi direktno sunce. Traži stalnu toplotu i vlažnost i zato nije baš laka za uzgajanje. Ljeti se češće zalijeva, zimi jednom nedeljno. Obavezno prskanje i održavanje vlažnosti. Presađivanje se svake druge godine.

ARALIJA

Veličina zavisi od sorte i može biti do 120cm. Aralija cvjeta samo ako je napolju. U jesen i ranu zimu nosi buketiće bijelih cvjetova. Bolje uspjeva u prostorijama koje se ne griju, ali ne i na suviše hladnom. Umjereno i redovno zalivati i brisati listove. U proljeće manje biljke treba presaditi, a većim promijeniti gornjih desetak cantimetara zemlje u saksiji.

ASPARAGUS

Veličina je maksimum 50cm. Cvjetovi su bijeli, ali su crvene bobice prilično upadljive. Dobro podnosi sjenku, a ljeti može biti napolju što povoljno utiče na boju listova. Temperature od -8˚C zimi, do 15˚C ljeti. Ljeti nikada ne smije isušiti, dok zimi zalivanje vršiti jednom nedeljno ili ređe, ako je tempretaura niža. Odgovara mu prskanje, odnosno orošavanje.

ASPIDISTRA

Veličina je do 50cm. Cvijet je neugledan i nije izražajan. Spada u jednu od najdugotrajnijih sobnih biljaka. Jedna je od rijetkih sobnih biljaka koja podnosi sjenu, ali ne i direktno sunce. Podnosi promjene temperature. Treba je držati na sobnim temperaturama, ljeti može i napolju. Zimi treba biti u kući. Neće biti velikih oštećenja ukoliko je zaboravite zaliti.

1/9 - sledeća